Oppaan työssä ei ole kahta samanlaista päivää eikä samanlaista ryhmää, ei oppaan huonoja päiviä tai tyhmiä yleisökysymyksiä. Siksi oppaan työ on niin ihastuttavaa! 

Oppaan tuoteseloste

Ammattitaitoinen opas osaa huomioida erilaisten – vaativienkin – asiakkaiden tarpeet. Aidon oppaan seurassa kuuntelija rentoutuu ja innostuu aiheesta tai kohteesta, jossa liikutaan.

Sujuva kielitaito ja hyvä sanavarasto ovat oppaan työn perusasioita. On tärkeää tuntea opastettavan ryhmän taustaa ja kulttuuria. Historian ja paikallistuntemuksen osaamisen opas hankkii itsenäisesti. Opas seuraa aktiivisesti, mitä maailmassa tapahtuu ja pitää faktatietonsa ajan tasalla.

Oppaan ammattitaitoa on myös asiakkaiden turvallisuudesta huolehtiminen ja riskien minimoiminen. Opas ohjeistaa vierailijoita toimimaan turvallisuuden lisäämiseksi ja auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Ei koskaan valmis paketti

Viralliseksi Helsinki-oppaaksi voi päästä suorittamalla matkaoppaan ammattitutkinnon ja kielitutkinnon. Tämän jälkeen auktorisoidutaan liittymällä Helsingin Turistioppaat ry:n tai Helsingfors Auktoriserade Turistguider rf:n jäseneksi.

Oppaan työ on vaativaa ja vastuullista. Se edellyttää myös jatkuvaa omaehtoista tietojen ja taitojen ylläpitämistä. Helsingin Turistioppaat ry ja Helsingfors Auktoriserade Turistguider rf järjestävät jäsenilleen täydennyskoulutusta ajankohtaisista aiheista ja tutustumiskäyntejä, joiden tavoitteena on tarjota tietoa opastettavasta alueesta, kohteista ja ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista. 

Vuosittain nimetään kattoteemoiksi muutama tärkeä aihe. Vuosi 2017 on tietenkin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan teema ja se tulee näkymään monin eri tavoin myös opastuksissa.

 

Lisätietoa oppaan työstä ja oppaaksi hakeutumisesta antaa Sarianna Salmi. Yhteystiedot: helsinkitouristguide (at) gmail.com tai  +358 (0)50 302 5402.

 

Opaskouluttajia

Perho Liiketalousopisto>> Keväällä 2017 käynnistyy matkaoppaan ammattitutkinnon tutkinnonosa 'Erikoisoppaana toimiminen'. Sen voi suorittaa näyttötutkintona työn ohessa. Valmistava koulutus järjestetään 28.3.-9.5. Katso lisätietoja Culinary Tourism -koulutuksesta >>

Axxell >>