Ulkomaanmatkat, festarit ja isot urheilutapahtumat voi tänä kesänä unohtaa – Tämä lista kertoo, mitä tänä kesänä voi tehdä

© Toimittanut Uusi Suomi Barbro Wickström  
 
Barbro Wickström © Toimittanut Uusi Suomi Barbro Wickström

Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten myötä moni asia on tänä kesänä toisin kuin aiemmin. Kaikkea ei ole peruttu, vaan kesällä tekemistä löytyy esimerkiksi museoista ja kirjastoista.

Ulkomaanmatkat peruttu, kesäfestivaalit peruttu, jalkapallon EM-kisat siirretty, Tokion olympialaiset siirretty. Kesä 2020 saattaa äkkiseltään kuulostaa ankealta. Aivan kaikkea ei tältä kesältä kuitenkaan ole peruttu tai siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Suomen hallitus tiedotti alkuviikosta koronarajoitusten vähittäisestä purkamisesta. Rajoitustoimenpiteiden purkamisen ja jatkamisen suunnitelma sisältää linjauksia muun muassa rajaliikenteestä, ravintoloista, erilaisista kokoontumisista ja tilaisuuksista, kirjastoista, ulkotiloista ja koulutuksesta.

Kauppalehti koosti listan asioita, joita kesällä 2020 on ainakin tämänhetkisen (8.5.) tiedon mukaan mahdollista tehdä. Liikuntapaikkojen ja muiden tilojen avautumisaikatauluissa ja ohjeistuksessa voi olla kuntakohtaisia eroja, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa paikkojen ja kuntien omilta verkkosivuilta.

Museot

Lukuisat museot ovat tällä viikolla tiedottaneet avaavansa ovensa kesäkuun alussa. Tänä vuonna 1.6. on maanantai ja tyypillisesti maanantai on museoissa kiinniolopäivä, joten moni museo avautuu koronatauoltaan tiistaina 2.6.

Esimerkiksi nykytaiteenmuseo Kiasmassa alkaa kesäkuussa jo aiemmin esillä olleiden näyttelyiden lisäksi kaksi uutta näyttelyä: Emma Jääskeläisen veistoskokonaisuus on esillä museon aulassa ja Hullu rakkaus -näyttely puolestaan esittelee neljäkymmentä vuotta taidetta keränneen Seppo Fräntin suomalaiseen nykytaiteeseen painottuvaa kokoelmaa.

Historian ystävä taas voi kesällä suunnistaa Turkuun, sillä esimerkiksi Turun linna avautuu yleisölle 1.6. Turun museokeskus kuitenkin tiedottaa, että kesä- ja heinäkuussa opastettuja kierroksia ei järjestetä. Suomalaisen teollisuuden historiasta kiinnostuneen kannattaa tänä kesänä suunnata Tampereen museokeskus Vapriikkiin, joka niin ikään avautuu jälleen 2.6. Vapriikin uudessa näyttelyssä pääsee tutustumaan 200-vuotisjuhlavuottaan viettävän Finlaysonin historiaan. Mainittujen lisäksi eri puolilta Suomea löytyy muitakin kiinnostavia museoita, joista voi etsiä tietoa muun muassa Museot.fi-sivustolta.

Kirjastot

Kesällä voi mainiosti istua laiturinnokkaan nauttimaan hyvästä kirjallisuudesta, sillä myös kirjastot avautuvat kesäksi. Muun muassa Helsingissä kirjojen lainaaminen ja varausten noutaminen on osassa kirjastoista mahdollista jo perjantaina 8. toukokuuta. Helsingin kaupunki on tiedottanut, että pidempiaikainen asiointi kirjastotiloissa on mahdollista 1. kesäkuuta alkaen. Vielä toukokuussa kirjastoon ei esimerkiksi saa jäädä lukemaan lehtiä tai käyttää asiakastietokoneita.

Tampereella kirjastot avataan 1.6., mutta varauksia on mahdollista noutaa joistakin toimipisteistä jo 11.5. alkaen. Myös Oulun kaupunki noudattaa samaa käytäntöä kuin Tampere. Eri paikkakuntien käytännöt vaihtelevat, mutta pääosin toukokuussa on sallittua vain nopea asiointi kuten varausten noutaminen tai kirjojen palauttaminen ja kesäkuussa yleiset tilat tulevat laajemmin käyttöön. Erilaisia rajoituksia kuitenkin todennäköisesti tulee ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Liikkumisen riemua

Muun muassa Tampereen kaupunki on jo avannut porrastetusti sekä kuntalaisten että seurojen käyttöön ulkoliikuntapaikkoja kuten tekonurmikentät, yleisurheilukentät, beach volley -kentät ja retkeilyalueet. Helsingin kaupungin ulkoliikuntakentät avataan 14.5. edellyttäen, että kokoontumisrajoituksia noudatetaan. Kentät avataan ja samalla seuroille ja muille yhteisöille myönnetyt vuorot palautetaan sillä edellytyksellä, että seura vastaa harjoittelun toteuttamisesta pienryhmissä hallituksen ja kaupungin ohjeita noudattaen.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat laatineet yksityiskohtaiset ohjeet ulkoharrastuspaikkojen käyttämiseksi. Sekä Tampereella että Helsingissä ulkoliikuntakenttien yhteydessä olevat wc- ja pukuhuonetilat pysyvät toistaiseksi suljettuina. Uimahallit ja muut sisäliikuntatilat avataan hallituksen päätöksen mukaan 1.6. alkaen, mutta tarkempaa tietoa avausaikatauluista ei esimerkiksi Helsingin, Kuopion tai Tampereen kaupunkien sivuilta löydy.

Kansallispuistot ja muut luontokohteet

Metsähallituksen Luontopalvelut avaa luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat 1.6. alkaen. Metsähallitus selvittää toukokuun aikana, onko syytä rajata tupien sallittua henkilömäärää peruskapasiteettia pienemmäksi, jotta asiakasturvallisuus säilyy. Kansallispuistoissa ja muilla luontokohteilla saa järjestää alle 50 hengen opastuksia ja tapahtumia.

Metsähallituksen Luontoon.fi-palvelun koronaohjeissa muistutetaan, että luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Turvaetäisyydet ja hygienia on syytä muistaa ja suosittuja retkikohteita ja taukopaikkoja kannattaa välttää. Kannattaa suosia päiväretkiä lähiluontoon kauempien maastoretkien sijaan. Kansallispuistojen lisäksi metsä- ja luontoretkelle voi lähteä myös omaan lähimetsään.

Ravintolat

Osa ravintoloista on sulkenut ovensa kokonaan ja osa myy tällä hetkellä ruokaa ainoastaan mukaan. Hallitus arvioi, että epidemiatilanteen rauhoittumisen myötä ravitsemusliikkeitä voidaan asteittain avata kesäkuun alusta lähtien. Toiminnalle voidaan kuitenkin asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Toistaiseksi mahdollisista rajoituksista ei ole annettu tarkempaa tietoa.

Urheilu ja huvipuistot

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen erityisjärjestelyin ja myös muutoin järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa kuten huvipuistoissa ja eläintarhoissa. Edellytyksenä on, että turvallisuus voidaan varmistaa asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Linnanmäen huvipuisto on tiedottanut verkkosivuillaan toivovansa, että huvipuiston portit avataan 1.6.2020. Huvipuisto kuitenkin odottaa vielä Suomen hallitukselta tarkempia linjauksia. Särkänniemen huvipuiston avaamispäivä ei toistaiseksi ole tiedossa, sillä myös he odottavat tarkempaa tietoa hallituksen päätöksiin liittyen. Korkeasaaren eläintarha avautuu 1.6. ja tiedottaa toukokuun aikana mahdollisista asiakasmäärien rajoituksista ja muista käytännöistä.

Jalkapallon Veikkausliigan kausi alkaa keskiviikkona 1.7.2020. Kauden on määrä jatkua marraskuuhun saakka. Toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoo Veikkausliigan tiedotteessa, että joukkueet pääsevät aloittamaan harjoittelun kesäkuun alussa ja siksi heinäkuun alku on varhaisin ajankohta liigapelien aloittamiselle. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, miten kokoontumisrajoitukset vaikuttavat urheilupelien sallittuun yleisömääriin.

Kesätapahtumat

Hallitus on linjannut, että suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään 31.7.2020 asti. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärärajoitus nousee 1.6. alkaen nyt voimassa olevasta 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön. Hallitus suosittelee välttämättään yli 50 hengen kokoontumisia yksityisissä tilaisuuksissa, joiksi luetaan esimerkiksi yksityisten ja kolmannen sektorin järjestämät kulttuuri- ja urheilutapahtumat.

Aluehallintovirastot (AVI) tiedottivat tällä viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen mukaisesti yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on kielletty 31.5. asti. Kesän tapahtumia koskevia päätöksiä ei tehdä tässä vaiheessa. Avi huomauttaa, että kesän tapahtumakirjo on laaja ja siihen kuuluvat myös huvipuistot, urheilukilpailut ja leirit. Kesäkuun alussa voimaan astuvia uusia päätöksiä pitää valmistella huolellisesti. Aluehallintovirastot valmistelevat kesää koskevat päätökset toukokuun loppuun mennessä ja tiedottavat niistä sen jälkeen.

Kesä-ja heinäkuussa järjestettävät suuret yleisötapahtumat kuten Tuska, Pori Jazz, Ilosaarirock ja Savonlinnan Oopperajuhlat on tältä kesältä peruttu. Esimerkiksi elokuun eri viikonloppuina Joensuussa, Jyväskylässä ja Porissa järjestettävän Rock in the City -festivaalin järjestelyjä jatketaan toistaiseksi normaalisti. Tapahtuma piti järjestää kesän aikana yhteensä kymmenellä eri paikkakunnalla, mutta kesä- ja heinäkuun osatapahtumat jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten vuoksi. Elokuun muutkin suuret tapahtumat kuten esimerkiksi Blockfest ja Tampereen Ratinassa järjestettävä Hassisen Koneen 40-vuotisjuhlakonsertti eivät ainakaan toistaiseksi ole peruuntuneet.

7.4.2020 MEDIATIEDOTE / Suomen matkailualan liitto ry

Suomen matkailualan liitto vetoaa suomalaismatkustajiin  Voucherin avulla matkustajan rahat ja matkatoimiston tulevaisuus olisivat turvatut 
 
Koko maailma elää nyt koronaviruksen vaikutusten kourissa. Matkailu on pysähtynyt. Uusia matkavarauksia ei tehdä ja vanhoja perutaan. Koronavirukseen perustuvista matkapakettien peruutuksista tulisi matkapakettilain mukaan maksaa asiakkaille rahat takaisin 14 vuorokaudessa. Nyt tilanne on kuitenkin se, että matkatoimistojen on mahdotonta palauttaa rahoja. Rahat on maksettu eteenpäin palveluntuottajille, kuten hotelleille, lentoyhtiöille ja varustamoille heti, kun matkustaja on maksanut ne matkatoimistolle. Nyt niiden saaminen takaisin kyseisiltä toimijoilta kestää pitkiä aikoja. Matkatoimistojen kassat tyhjenevät nopeaan tahtiin. 
Suomen matkailualan liitto (SMAL) vetoaa suomalaismatkustajiin, että he hyväksyisivät matkatoimistojen tarjoaman voucherin (lahjakortin) maksunpalautuksen sijasta. Sitä voi hyödyntää täysimääräisenä uuden matkan varaamisessa sen voimassaoloajan puitteissa, joka on vähintään vuosi. Tämä voucher poikkeaa normaalista lahjakortista, koska se ei vanhene normaalin lahjakortin tapaan. Päin vastoin voucherin arvon saa kokonaisuudessaan takaisin, ellei sitä pysty hyödyntämään voimassaolon aikana. Lisäturvaa tuo myös se, että voucher antaa matkustajan rahoille turvan, vaikka matkatoimisto ajautuisi maksukyvyttömyystilaan, koska siitä on asetettu vakuus Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. 
SMAL vetoaa matkustajiin. Matkatoimistot kantavat vastuunsa myös tällaisissa täysin niiden vaikutuksen ulkopuolelta tulevien matkailun romuttavien tapahtumien kohdatessa. Vastuusta ei olla vetäytymässä. Kun autatte matkatoimistoja selviytymään tästä tilanteesta hyväksymällä sen tarjoaman voucherin, matkoja voidaan tehdä jatkossakin yhdessä tuttujen ja turvallisten toimijoiden kanssa. Ilman yhteen hiileen puhaltamista matkailualan toimijoiden rivit voivat harveta merkittävästi.   
 
Lisätietoja: Heli Mäki-Fränti, toimitusjohtaja, SMAL

MEDIATIEDOTE / Suomen matkailualan liitto ry  
 
Hallituksen tukitoimet yrityksille tervetulleita, mutta matkatoimistoille riittämättömiä

MATKATOIMISTOT LOUKUSSA KUN HOTELLIT, LENTOYHTIÖT JA MUUT PALVELUNTUOTTAJAT EIVÄT PALAUTA MATKAPAKETTIIN SISÄLTYVIÄ MAKSUJA 
Matkatoimistoala on ollut ensimmäisten joukossa ottamassa iskut vastaan koronakriisin levitessä mantereelta ja maasta toiseen. Matkoja eri puolille maailmaa on peruttu tammikuusta lähtien, ja käytännössä vain hyvin pieni osa kevään matkoista pystyttiin toteuttamaan ennen viranomaisten määräämää matkustuskieltoa. Suomen matkailualan liitto (SMAL) on huolissaan siitä, että matkatoimistot joutuvat perumaan matkoja ilman tietoa siitä, saavatko ne jo maksetut rahat takaisin lentoyhtiöiltä, hotelleilta tai muista asiakkaan matkapakettiin liittyvistä palveluista. Matkatoimistoala elää historiansa kriittisintä aikaa, ja sen vuoksi ala hakee valtiolta kiireistä apua tilanteesta selviytymiseen. 

Koronaviruspandemia on luonut matkatoimistoille tupla-ongelman, kun uusien matkojen varaaminen on hiipunut, ja samanaikaisesti matkapakettilain mukaan asiakkaille pitäisi palauttaa peruuntuneen matkan hinta. Suurimman osan matkan hinnasta matkatoimisto on kuitenkin joutunut etukäteen tilittämään eteenpäin lentoyhtiöille, kohdemaan hotelleille ja muiden oheispalveluiden tarjoajille, ja näiden rahojen palautuksesta ei ole nyt varmuutta. Matkatoimiston kontolle olisi jäämässä kalliita kansainvälisiä risteilyitä, lentoja ja hotellimajoituksia ympäri maailman – jopa kotimaassa. Pahimmassa tilanteessa matkatoimiston katettavaksi tulee koko peruuntuneen matkan kustannus.

- Maamme on asetettu poikkeustilaan, ja sen vuoksi matkatoimistot pyytävät asiakkailtaan malttia yhteydenottoihin vastaamisen osalta. Matkatoimistoissa tehdään pitkää päivää, kun eri puolilla maailmaa olevia asiakkaita pyritään kotiuttamaan ripeästi. Samalla käydään keskusteluja maksettujen rahojen palautuksesta hotellien ja lentoyhtiöiden ja muiden kanssa. Jotta suomalaisten matkustus olisi turvattu tulevaisuudessakin, matkatoimistoissa pitää nyt myös jo valmistella ensi syksyn, talven ja kevään matkoja. Tätä kaikkea tehdään yrityksissä kuitenkin normaalia pienemmällä joukolla, kun koronakriisi on pakottanut useimmat matkatoimistot vähintäänkin lomauttamaan henkilökunnan, murehtii SMALin puheenjohtaja AnneMarjut Väänänen.

Eurooppalainen matkatoimistoala on ottanut ilolla vastaan EU-komission tuoreen linjauksen, jossa annetaan matkatoimistolle mahdollisuus tarjota asiakkailleen ns. voucheria, jolla asiakas voi varata uuden matkan peruuntuneen tilalle. Useissa Euroopan maissa lainsäädäntöä onkin muutettu tukemaan voucher-mallin käyttöönottoa. Tämä vaihtoehto auttaisi huomattavasti myös suomalaisten matkatoimistojen selviytymistä koronavirustilanteen aiheuttaman kassakriisin yli. Matkatoimistot iloitsevat myös siitä, että moni asiakas ehdottaa itse matkan siirtämistä koronaepidemian jälkeiseen aikaan.
Koronakriisistä kärsii koko matkailuteollisuus, ja osumia saavat niin kotimaisia matkailupalveluita kuin ulkomaanmatkoja tuottavat ja välittävät yritykset. 

- Matkailun osuus Suomen BKT:sta on 2,7 prosenttia. Suomalaista matkailualaa hyvin laajasti edustava SMAL uskoo vahvasti, että yhteen hiileen puhaltamalla me pääsemme tämän kriisin yli. Ihmisillä tulee aina olemaan unelmia ja matkustus on usein niistä yksi mieleisimpiä. Matkustus ei taatusti lopu, vaikka kotimaan kohteeseen tai ulkomaille suunniteltu unelmamatka nyt siirtyykin, uskoo SMALin toimitusjohtaja Heli MäkiFränti.

TIEDOTE

Suomen hallitus on ottanut kantaa koronavirus tilanteeseen. Helsinki Oppaat ry on tähän saakka edennyt kaikissa asioissa normaalisti noudattaen viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Nyt hallitus on antanut ohjeet, joita noudatamme.
Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet on peruttu Suomessa. Hallitus kehottaa harkitsemaan pienempien tilaisuuksien järjestämistä. Matkailuala on yksi isoimmista aloista, jota nyt seurataan. Keskustakirjasto Oodin yleisökierrokset siirretään myöhempään ajankohtaan.
 
Terveisin
Helsinki Oppaat ry hallitus
 

Matkailuala esittää Euroopan komissiolle koordinoituja toimia koronavirusepidemian torjumiseksi
 
Euroopan Unionin matkanjärjestäjät ja matkatoimistot peräänkuuluttavat oikeinmitoitettuja ja tutkimukseen perustuvia toimia koronavirusepidemian (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Taudin nopea leviäminen on estettävä matkustajien ja matkailualan työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin nimissä. Erilaisista lähteistä peräisin oleva informaatio aiheuttaa kuitenkin paljon epävarmuutta ihmisten keskuudessa taudin vaikutuksista. 
 
Matkailuala on aina painottanut arvoissaan asiakkaidensa ja työntekijöidensä terveyttä ja turvallisuutta. Siltikin, tuhannet alan ammattilaiset 180 maasta kokivat kovan kolauksen perjantaina 28. helmikuuta 2020, kun matkailualan maailman suurimman messutapahtuman ITB:n järjestäjät peruivat messut Berliinissä vain päiviä ennen avajaisia.
 
Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliitto ECTAAn presidentti Pawel Niewiadomski sanoo, että "tässä vaikeassa hetkessä on olennaista, että tuemme kansainvälisiä ja eurooppalaisia tiedeinstituutioita taudin ehkäisemistyössä ja teemme tiivistä yhteistyötä kaikkien tämän terveysuhan koskettamien yhteisöjen ja maiden kanssa. On yhtä tärkeää muistaa, että terveyssuosituksia laajemmat rajoitukset voivat aiheuttaa tarpeetontakin matkustuksen vähenemistä."
 
Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien perimmäinen tarkoitus on edesauttaa asiakkaidensa työ- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia heidän matkustaessaan kotia kauemmaksi. Koronavirusepidemia koettelee tällä hetkellä matkailualaa.
 
Niewiadomski lisää: "Asiakkaat varaavat juuri kesän lomamatkojaan, mutta moni saattaa päättää odottaa selkeämpiä turvallisuusohjeita ennen matkakohteensa valitsemista. Tämä tuottaa lisäongelmia matkanjärjestäjille. Asiakkaamme voivat kääntyä pätevien matkanjärjestäjien puoleen saadakseen neuvoja ja luotettavaa tietoa. Matkailualan ammattilaisina meidän fokuksemme on aina asiakkaistamme huolehtimisessa. Matkailuyrityksille onkin tärkeää nyt varmistaa, että asiakkaiden matkasuunnitelmat tulevina kuukausina ja vuosina toteutuvat siitä huolimatta, että osassa maailmaa olosuhteet voivat luoda haasteita matkustukselle."
 
Ottaen huomioon koronavirusepidemian globaalin kokoluokan, taudin arvaamattoman käyttäytymisen ja Euroopan sisäisen matkustamisen volyymin, ECTAA kannustaa viranomaisia ja matkailutoimialaa yhteistyöhön, jotta epidemian aiheuttamat vahingot matkailulle saadaan minimoitua. 
 
ECTAA jatkaa aktiivista työskentelyä kaikkien matkailualan sidosryhmien kanssa, mutta vaatii samalla Euroopan komissiota perustamaan tautiepidemiaan liittyvän työryhmän yhteistyössä eurooppalaisen matkailualan kanssa. Mukaan on otettava asiantuntijoita eri aloilta, ml. kansalliset terveysviranomaiset ja Maailman terveysjärjestö WHO. Vain näin voidaan saada riittävän kattava lähestymistapa kriisiin, arvioida tulevia käänteitä, suunnitella avustuksia ja huojennuksia pahiten kärsineille yrityksille ja valmistella nopean elpymisen edellytykset.
 
 
•••
 
ECTAA edustaa kansallisia matkailutoimistojen ammattiliittoja kolmessakymmenessä Euroopan maassa, joista 27 on EU:n jäseniä, ja edustaa n. 70 000 yritystä. ECTAA:lla on myös neljä kansainvälistä jäsentä Israelista, Malesiasta, Marokosta ja Tunisiasta. 
 Suomen matkailualan liitto SMAL on ECTAAn jäsen.
 
Julkaistu alun perin: 2.3.2020
 
Lisätietoja: 
Eric Drésin, pääsihteeri

ECTAA - Group of National Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations within the EU 

Rue Dautzenberg 36, B-1050 Brussels 

Tel: +32 2 644 34 50 

e-mail: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.ectaa.org